I feministiska kretsar är Josephine Butler ett välkänt namn men för gemene man kanske hon inte är så känd. Hon har dock gjort mycket för kvinnor och kvinnors rätt i samhället. Josephine Butler föddes i England 1828 och dog 1906. Hennes föräldrar hade ett starkt socialt engagemang och detta gällde även Josephine. 24 år gammal gifte hon sig med George Butler och de fick tillsammans fyra barn. Josephine Butler är mest känd för sitt arbete med prostituerade kvinnor och deras rättigheter. Under den här perioden fanns ett så kallat ”reglementeringssystem” vilket i praktiken innebar att kvinnor inte hade några lagliga rättigheter. En kvinna kunde till exempel gripas av polis om hon var misstänkt prostituerad och därefter tvingas genomgå regelbundna kontroller för att se om hon var smittad med någon sjukdom.
Kvinnors rättigheter
Josephine kämpade emot detta ”reglementeringssystem” som hon ansåg förtryckte kvinnor och även försvarade männens dubbelmoral. Hon reste runt och höll offentliga tal, något som inte alltid var så populärt bland varken politiker eller allmänheten. Att en kvinna talade om ”sexualfrågor” offentligt var något oerhört under denna tidsperiod och många försökte tysta ner henne. Hon hade dock gott stöd från andra feminister och inte minst sin egen make som även han var engagerad i hustruns arbete. Att bli drabbad av veneriska sjukdomar under 1800-talets England var lite värre än när man får tandvärk idag och behöver en sista minuten tid till tandläkare Stockholm till exempel.
Kampen fortsätter
Josephine Butler grundade ”Ladies National Association” 1869 som senare övergick i ”British, Continental and General Foundation” och var en internationell federation som bland annat hade en lokalavdelning i Sverige. Butler var också mycket aktiv i kampen för kvinnors rösträtt och hon var även starkt engagerad i barnprostitution och trafficking, något som vi tyvärr fortfarande kämpar mot än idag. i dag bedrivs prostitution från lägenheter och andra privatbostäder och det är fortfarande ett mycket utbrett problem.