Blir det någon landskamp mellan Sverige och Iran?

Asiens högsta rankade landslag i fotboll – Iran – kommer eventuellt att möta Sverige i en landskamp den 20 oktober 2016. Det har länge varit osäkert om det kommer att bli någon landskamp för damlandslaget. Tidigare i höstas verkade matchen bli av men med bara dagar före avspark verkar läget åter vara osäkert. Med knappt en vecka kvar till tänkt avspark har det iranska damlandslaget ännu inte ansökt om visum till Sverige. Matchen som i så fall kommer att bli Irans första på europeisk mark, är planerad att hållas på Friends arena. Nu höjs röster för att Sverige ska agera för att få till stånd en match med de båda landslagen.

iranianwomenfootballStoppades redan 2007

Att matchen kanske inte kommer att bli av beror på Irans fotbollsförbund. Genom att makthavarna i förbundet är passiva och inte ansöker om de tillstånd som krävs för att spelarna ska få spela i exempelvis Sverige, hindrar de kvinnor från att utöva sporten. Det var tänkt att Iran skulle ha rest till Europa för att möta Tyskland redan år 2007, men också då ställdes matchen in på grund av att spelarna saknade visum. Mahin Alipour är ordförande i Kommittén för försvaret av iranska kvinnors rättigheter och hon menar att Iran driver en ”könsapartheid” mot kvinnor. Alipour hoppas fortfarande på att matchen den 20 oktober kommer att bli av. Det skulle inte bara bli en viktig milstolpe för Iransk kvinnohistoria det skulle också bli ett familjeevenemang. När du tar med dig små barn på aktiviteter är det viktigt att ha en funktionell barnvagn. Köp en barnvagn från Bigbaby med tillbehör som regnskydd som gör att ni kan njuta av exempelvis en fotbollsmatch i vilket väder som helst.

Vad matchen betyder för Irans kvinnor

Mahin Alipour menar att matchen skulle betyda mycket för Irans kvinnor och för deras rättigheter. Det är idag inte tillåtet för en iransk kvinna att vara publik på en fotbollsmatch. Om landskampen mellan Sverige och Iran skulle bli av, möjliggör det för en protestaktion för att kvinnor ska få gå och se på fotboll i Iran. Alipour menar att regimen i landet är rätt att ge kvinnorna makt. De styrande vill trycka ner kvinnorna och vill inte ge dem någon typ av självbestämmande. Hon menar också att Svenska fotbollsförbundet bör sätta press på Irans motsvarighet. Generalsekreteraren på Svenska fotbollsförbundet heter Håkan Sjöstrand och en vecka innan matchen sa han att han både tror och hoppas att landslagen kommer att mötas som planerat. Om det blir så är det avspark kl. 19.30 på Friends arena. Vid stora evenemang är det alltid bra om så många som möjligt kommer dit till fots eller med cykel för att undvika trafikkaos. Men lås cykeln ordentligt, då det sker flera cykelstölder varje dag i Stockholm.

 

Add a Comment