Slöjan – en rättighet eller en skyldighet?

Debatten om slöjans vara eller inte vara har gått varm den senaste tiden. Regeringen har dock beslutat att inte utreda ett förbud mot slöjor i förskola och skola. Frågan har visat sig vara svår, vilket utbildningsminister Anna Ekström (S) sätter fingret på genom att å ena sidan säga att det strider mot religionsfriheten i Sverige att tvinga en kvinna att ta av slöjan och å andra sidan säga att ingen ska behöva tvingas bära religiös huvudduk, oavsett vilken ålder man har.

Vad säger de politiska partierna?

Liberalerna ser både för- och nackdelar men har inte föreslagit ett förbud. Miljöpartiet menar att slöjan har olika betydelse för olika människor men tror inte på ett förbud. SD skulle stå bakom en utredning i frågan och vill gå ännu längre och förbjuda heltäckande slöja på offentliga platser. Vänsterpartiet anser att flickorna har rätt att själv bestämma sin klädsel. De övriga har inte svarat ännu, förutom S som avböjt att kommentera.

Rätten att bestämma över sin klädsel och tro

Åtta av EU:s 28 medlemsländer har infört ett nationellt eller lokalt förbud mot att bära niqab och burka på offentliga platser, ofta med hänvisning till att det ska vara möjligt att identifiera folk på offentliga platser. Senast ut var Danmark med ett beslut som förbjuder alla slags plagg som täcker ansiktet, även lösskägg, masker och en del mössor. Men det finns de som menar att ett förbud är en form av förtryck mot en religiös minoritet och därtill sexistisk. Ett förbud skulle hindra muslimska kvinnor att uttrycka sin tro och religionsfrihet är en mänsklig rättighet som också innefattar kvinnors tro. De menar att slöjan är en religiös symbol och endast individen ensam har rätten att bestämma om hon vill gå klädd i en jacka från Rockandblue eller i en niqab. Valet av klädstil ska inte beslutas av staten. Många menar också att en lag kan vara kontraproduktiv och tvinga kvinnorna kvar i hemmet.

Skyldigheten att bära slöja


När man diskuterar slöjans vara eller inte vara finns det naturligtvis också en annan sida av myntet. De som inte vill bära slöja, men tvingas till det av religiösa skäl. Flickor och kvinnor kan pressas att bära slöja och de som valt att inte göra det får många gånger utstå hot och trakasserier från vilken man som helst som ser det som sin plikt att uppfostra dem till att göra det som dessa män upplever som rätt och riktigt. Bara att gå till sitt köpcentrum kan bli en plåga för kvinnor som valt att inte bära slöja och det har hänt att de till och med blir spottade på.

Lokala förbud i Sverige

Enskilda arbetsgivare har rätt att förbjuda sina anställda att bära politiska, filosofiska eller religiösa symboler på arbetstid. Detsamma gäller för enskilda skolor där rätten finns att neka sina elever att bära niqab eller burka i skolan om det har en negativ inverkan på kontakten mellan elev och lärare.

Add a Comment