Womens march – kampen för kvinnors rättigheter fortsätter

Som ett direkt svar på presidentvalet i USA 2016, och som en reaktion på de inskränkningar i kvinnors rättigheter som den invalde presidenten väntas genomdriva, så arrangerades den 21 januari 2017 en enorm Womens March, kvinnomarsch, runt om i världen.

Ursprungsidén föddes i Washington där det beslutades att i protest mot den valde presidenten anordna en stor manifestation. Det som började som en liten gräsrotsrörelse breddades snart och blev ett världsomspännande evenemang och en av de största protestmarscherna genom historien. Man räknade med att ca en halv miljon kvinnor (och män) demonstrerade i Washington, och att det totalt sett runt om i världen mobiliserades fem miljoner människor för att sända ett kraftigt meddelande till den nyvalda amerikanska presidenten: kvinnor rättigheter är mänskliga rättigheter och rör du dem kommer vi säga ifrån.

Stamford, CT, USA - January 21, 2017: A group of protesters carry signs in front of Trump Parc apartments at the women's march in Stamford, CT. The Women's March on Stamford was one of hundreds of sister demonstrations in cities around the world to coincide with the flagship event in Washington DC.

Bara för att själva evenemanget Womens March redan är genomfört betyder det dock inte att kampen är över eller slutförd, organisationen bakom planerar att fortsätta med kontinuerliga aktioner för att bibehålla fokuset på den här frågan, så se till att följ hemsidan och aktivera dig du också. Tillsammans kan vi göra skillnad! För dig som planerar att anordna en egen liknande aktion som Womens March rekommenderas att börja med logistiken. Det är svårt att samordna så mycket folk utan en plan. För dig som arrangör är det också bra att se till att klä sig varmt och funktionellt (hos till exempel Outletsverige.se hittar du bra plagg till bra priser), för du lär få räkna med många timmar ute i kylan. Vind/regntäta plagg, varma tröjor och mössor är det som gäller.

Det unika med Womens march var förutom evenemangets storlek att det gick så pass lugnt till. Fem miljoner människor samlades för att protestera och det urartade inte som vid så många andra liknande tillfällen. Hur många demonstrationer har inte urartat i bråk och skadegörelse, där bråkstakar ser sitt tillfälle att utnyttja massans skydd för att skapa trubbel. Men så inte här, utan marschen blev en värdig tillställning och en möjlighet för miljoner människor att göra sina röster hörda och kräva respekt och likabehandling.

Add a Comment