Vad kan män göra för att minska ofredandet av kvinnor?

Många tjejer kommer aldrig att glömma 2016. Året 2016 var nämligen ett år då många svenska kvinnor blev sexuellt ofredade. Det hände både på musikfestivaler och på offentliga platser, som t.ex. under nyår i Kalmar där många unga tjejer blev antastade under firandet. Många kvinnor berättar att de är rädda för att gå ut under de mörka timmarna. Det är även många som väljer att inte gå ut på krogen eller festivaler längre på grund av rädslan att bli ofredade av män. Vad kan egentligen män göra för att stoppa detta?

Informera och kommunicera

Att informera och kommunicera om det här problemet är mycket viktigt, inte minst i de grupper som består av män. Män måste berätta för sina vänner att de aldrig kommer att ställa upp på ofredande, och att de kommer att polisanmäla sina vänner om de ser att de antastar en kvinna. polisanmäl alltid ofredande för att förhindra att det upprepas, även om du känner gärningsmannen. Det är också viktigt att sprida en bra kvinnosyn bland vänner, familj och kollegor. Låt inte de män du har i närheten prata nedlåtande eller objektifierande om kvinnor. Protestera alltid om konversationen går över gränserna.

Civilkurage och stöd

Är du man och ser att en kvinna ska gå hem själv efter till exempel en kväll kan du se till att hon hamnar i en taxi. Kom ihåg att det kan upplevas hotfullt om du erbjuder ditt sällskap om du är okänd för kvinnan. Ser du en kvinna som är allt för berusad, lämna henne inte åt sitt öde. Se istället till att hon hamnar i trygghet genom att kontakta anhöriga, vänner eller polis. Var alltid noga med att engagera dig och sätt stopp om du ser att det finns risk för ofredanden. Blir du vittne till att någon blir antastad, ring polisen och stanna på platsen tills de anländer.

Add a Comment