Kvinnan har genom historiens gång sakta närmat sig mannen, och vårt samhälle idag är sannolikt mer jämställt än det någonsin varit tidigare. Ändå finns det fortfarande många aspekter och faktorer som gör att kvinnor är långt ifrån helt jämställda män. En av dessa faktorer är fördelningen av hushållsarbetet i hemmet.
Enkelt sett kan sägas att kvinnor i genomsnitt under en vecka utför 28 timmars obetalt arbete, det vill säga arbete i hemmet med exempelvis städning, matlagning och tvättning. En man utför i genomsnitt 20 timmars obetalt arbete i veckan. I Sverige och Europa utför en kvinna i snitt tre gånger så mycket hushållsarbete som en man.
Behovet av att ha en jämn fördelning av hushållsarbetet mellan könen är inte bara en principsak, utan har med kvinnors välmående att göra. En doktorsavhandling utförd på Stockholms universitet visade nämligen att den ojämna fördelningen orsakade sämre psykisk hälsa hos kvinnor. I studien, som jämförde fördelningen av hushållsarbetet hos par innan och efter de fick barn, märktes också en tydlig tendens i att kvinnan tog på sig ännu mer hushållsarbete efter att paren fick barn – skillnaden mellan män och kvinnors andel obetalda arbete blev med andra ord ännu större. Det berodde på att barnpassning och barnskötning lades till uppgifter som inköp, städning, matlagning och tvätt, som kvinnan utförde redan innan barnet kom.
En hoppingivande faktor som kunde utläsas ur studien var dock att de män som tagit ut längre föräldraledighet, i en månad eller mer, också tog på sig en större del av hushållssysslorna efter ledighetens slut. När man som ett par städar och utför andra hushållssysslor tillsammans stärker det sannolikt förhållandet även i andra aspekter av livet – när man handlar mat som båda kommer att laga, eller köper en soffa som båda kommer att dammsuga under och pusta ut i efter att ha nattat barnet. Om du och din partner letar efter just en ny soffa till ert hem ska ni gå in på Sleepo.se. Där finns mängder av soffor för alla smaker och stilar.
En annan upplyftande faktor är att skillnaden i mängden hushållsarbete mellan kvinnor och män verkar minska, enligt statistik som jämför hur fördelningen av hushållsarbetet såg ut år 1990, år 2000 och år 2010. Utvecklingen går med andra ord fortfarande mot ett allt mer jämställt samhälle.